Förberedelser av presentation samt marknadsbesök

Just nu pågår arbetet för fullt med att förbereda våra presentationer av det arbete vi har gjort. Det är dock ännu oklart vilka vi ska få presentera för, det verkar dock som om ministern är väldigt intresserad av arbetena och därför vill närvara. Hur det blir får vi se under nästa vecka.

Det finns mycket att sammanställa och kluriga tankar/funderingar på hur vi ska presentera det hela.

Efter arbetet så vart det en utflykt till Thong Khan Kham Market. På inköpslistan fanns riskokare för att kunna till laga stickyrice även när vi kommer hem till Sverige. Hotellpersonalen hade tipsat om vart det skulle finnas och att vi max skulle betala 50 000 kip. Så när vi gick därifrån med våra riskokare för 45 000 kändes det som en bra affär, även fast vi nog betalade mycket mer än vad lokalbefolkningen gör.

Marknaderna här är svåra att beskriva men enklast är nog att beskriva dem som en massa smala gångar mellan olika ”butiker” och stånd, där allt möjligt och omöjligt säljs. Allt från skor till frukt och annan mat. Den som är känslig för dofter bör undvika att besöka köttavdelningen då det där råder en viss odör.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fakta:
Glutinous rice (Oryza sativa var. glutinosa; also called sticky rice, sweet rice or waxy rice) is a type of rice grown mainly in Southeast and East Asia, which has opaque grains, very low amylose content, and is especially sticky when cooked.

Glutinous rice is the main rice eaten in Laos (see Lao cuisine), where it is known as khao niao (Lao: ເຂົ້າໜຽວ): ”khao” means rice, and ”niao” means sticky. It is cooked by soaking for several hours and then steaming in a bamboo basket or houat (Lao: ຫວດ). After that, it should be turned out on a clean surface and kneaded with a wooden paddle to release the steam; this results in rice balls that will stick to themselves but not to fingers. The large rice ball is kept in a small basket made of bamboo or tip khao (Lao: ຕິບເຂົ້າ). The rice is sticky but dry, rather than wet and gummy like non-glutinous varieties. The fingers of the right hand are used to eat it by wadding the rice.

Laotians consume glutinous rice as part of their main diet; they also use toasted glutinous rice khao khoua (Lao:ເຂົ້າຄົ່ວ) to add a nut-like flavor to many dishes. A popular Lao meal is a combination of Lao grilled chicken ping kai (Lao:ປີ້ງໄກ່), Lao papaya salad tam mak houng (Lao:ຕຳໝາກຫູ່ງ), and Lao sticky rice (khao niao).

Khao niao is also used as an ingredient in desserts. Khao niao mixed with coconut milk can be served with ripened mango or durian. Khao tôm (Lao:ເຂົ້າຕົ້ມ) is a steamed mixture of khao niao with sliced fruits and coconut milk.

Vägvisning, från hotellet till marknaden:

Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar