Slutpresentation – Upp till bevis!

Idag har vi haft våra slutpresentationer för de projekt som vi arbetet med under de senaste sex veckorna. Vi höll till i en konferenssal på Ministry of Public Works and Transport och blev glatt överraskade av att så många kom för att lyssna på oss. Vi hade ingen aning om hur utfallet skulle bli och vilka som kunde tänkas komma. Men i publiken fanns representanter från olika avdelningar på Ministeriet, trafikpolisen, EDL (elbolaget som hanterar trafiksignalerna), VUDAA (Vientianes stadsplaneringskontor) samt från kommunen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dagen inleddes med att chefen för Transportministeriet hälsade alla välkomna och att vår divisionschef höll ett inledningstal. Därefter hade vi en presentationsrunda och sedan var det dags för oss att hålla våra dragningar. Jag och Jan-Fredrik var först ut att presentera vårt förslag till trafikledning för Vientiane. Vi hade delat upp presentationen i tre block där det första presenterade den svenska trafikledningsmodellen. I den andra delen presenterade vi den nuvarande situationen rörande trafikledning i Vientiane och slutligen drog vi vårt förslag till trafikledning för staden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter vår presentation tog vi en kort paus för att sträcka på benen och dricka lite kaffe. Sedan var det dags för Fredrik och Björn att hålla sin dragning om förbättringsförslag till trafikkorsningar samt förslag till standard för rondeller. De spelade bl.a. upp en film som visade fördelen med rondeller jämfört med fyrvägskorsningar vad gäller kapacitetshantering.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Våra dragningar gick jättebra! Det märktes att publiken var intresserad av det vi sa, de nickade instämmande och fotade flitigt med sina kameror. På grund av att flera av åhörarna inte behärskade engelska särskilt väl fick divisionschefen tolka det vi sa till Lao. Detta ledde till att våra tänkta 30-40 minuters dragningar blev dubbelt så långa! Men för att alla skulle få ut så mycket som möjligt av presentationerna var översättningen en nödvändig åtgärd.

När vi alla var klara med våra presentationer var det dags för Ministeriets chef att runda av förmiddagen. Han tackade oss, Sweroad och Trafikverket för att vi kommit till Laos och arbetat med våra projekt. Han tyckte att våra presentationer var både bra och nyttiga och hoppades att vi kunde fortsätta utveckla våra förslag. Han framförde även sin förhoppning om att de som lyssnat på oss skulle föra våra förslag vidare till sina respektive organisationer. Det var många som ville ha våra skriftliga rapporter så vi skickade runt en lista där var och en kunde fylla i sina mailadresser. Det var verkligen kul att vi fick sådan positiv feed-back. Vi känner oss alla väldigt nöjda över vad vi åstadkommit och våra presentationer bidrog till ett bra avslut på vårt arbete här i Laos.

Ikväll är det en avskedsmiddag för oss på en laotisk restaurang nere vid Mekong tillsammand med våra närmaste kollegor. Det ska bli mycket trevligt och ett fint avslut på vår tid här. Imorgon skriver vi några sammanfattande rader om tiden i Laos samt om kvällens middag. Det blir vårt allra sista inlägg! Tiden har verkligen flugit iväg. Det känns nästan overkligt att vi lämnar Laos imorgon. För mig, Fredrik och Jan-Fredrik blir det först en tripp till Malaysia (Kuala Lumpur). Därefter åker vi till Hong Kong för att hälsa på min bror och sedan avslutar vi med några dagars strandhäng i Phuket, Thailand. Det ska bli riktigt gött med lite semester! För Björn blir det hemfärd till Sverige och han hoppas att inte all snö försvunnit hemma så att han får chansen att åka lite skidor innan våren kommer 🙂

Ha det bra så hörs vi en sista gång från Laos imorgon!

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar