Slutet på början

Hej!

Här kommer en liten sammanfattning av hur vi upplever vårt arbete och trafiksituationen här:

Nu har vi varit i Laos i nästan en vecka och vi känner alla att vi har kommit in riktigt bra i arbetet och att vi börjat få en förståelse för hur man arbetar här. Vi har verkligen lärt oss att man inte rakt av kan applicera de svenska lösningarna här, då trafikläget och arbetsmetoder skiljer sig rejält från Sverige.

I fredags åkte hela gruppen ut för att besöka en av de korsningar som man har haft mest problem med i Vientiane (Road 450 se karta).

Korsningen är mycket olycksdrabbad och det har skett elva allvarliga olyckor de senaste två åren, åtta av dem var dödsolyckor. Efter en snabbanalys av korsningen kom vi med vår slutsats varför just här skedde så många olyckor:

1) Den var totalt felprojekterad
2) Vi mötte stora lastbilar som körde på fel sida av vägen
3) På en sexfilig ”motorväg” hade man byggt fartgupp som hade kunnat stoppa en pansarvagn.

Korsningen vi tittade på sammanfattar bra det vi har sett när vi har gått våra rundor och analyserat problemområden. Det är många viljor som vill fram, det finns en avsaknad av standard, kunskap, regler m.m. vilket gör att vissa projekt inte är helt genomtänkta.

Till vår stora glädje finns det ett svenskt kombinerat bageri/pizzeria (Swedish Bakery) nära vårt jobb. I fredags köpte vi kanelbullar och wienerbröd som vi bjöd våra kollegor på. Det var väldigt uppskattat, särskilt i och med att de själva inte har några fikaraster!

På väg för att leverera fikabröd och gokaffe till våra kollegor!

På väg för att leverera fikabröd och gokaffe till våra kollegor!

På fredag kvällen gick vi ner till Mekongfloden där vi träffade några laotiska barn som bjöd in oss att spela fotboll med dem. Elisabet stog för kvällens prestation och gjorde ett hat-trick.
IMG_8151

Ha det gott så länge så hörs vi snart igen!

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slutet på början

  1. Micke skriver:

    Låter som ett tufft jobb med kanelbullar och wienerbröd! Verkar dock som ni kan göra en stor insats och skillnad i trafiken, inte minst för barnen. Jobba på! Anette o Micke

Lämna en kommentar